România delicioasă

Nu e minunată o țară/ un popor care învață nimic din istorie? Eu cred că e pur și simplu fascinantă! România e încă și mai mult, e absolut… delicioasă! De secole ridicăm la rang de artă și cultură națională amnezia colectivă și adăugăm zilnic valențe noi la “siluită, bătută și cu banii luați” pentru că, nu-i așa, nu ajunge să fii târfa tuturor, esențial e să fii și proastă! Suntem atât de profund concentrați să ne lamentăm și atât de multă pasiune investim în jalea națională că de unde timp și creier pentru altceva?! De la Decebal la Brâncoveanu și de la Mihai Viteazu la Cuza, ne-am trădat și ucis toți conducătorii care, nu doar încercau, chiar reușeau să scoată țara asta din marasm. Pe noi ne speria perspectiva unui trai decent și a unei țări normale. N-avem nevoie nici de pâine, circ să fie!

Nici măcar dureros nu mai este să ai 14 candidați și nicio alegere care să aducă o umbră de speranță. De un sfert de secol alegem mai mereu “răul cel mai mic”. Nu cred să fi avut vreodată posibilitatea să alegem pe cineva pentru persoana în sine și nu pentru că alternativa se anunța mai proastă. Este cu singuranță mai mult decât ironia sorții ca exact după 25 de ani să avem “plăcerea” alegerilor libere, cu 14 candidați într-un perfect spectacol burlesc. O țară care nu-și respectă istoria și valorile, în care sindicatele s-au transformat în anexe ale Guvernului, iar mass media mai mult miorlăie decât latră este fără îndoială privită cu condescendență ironică de către parteneri (prieteni nu avem!). Trăim într-o țară unde pseudo-ziariști gen Gâdea, Ursu sau Badea (ăsta nici măcar nu-i ziarist) se produc zilnic în valuri de nesimițire și jigniri la adresa unei inteligențe medii. Antena 3 se manifestă ca o definiție a dezgustului și scârbei, un fluviu de vitriol vărsat peste toți cei care nu le servesc interesele. Are însă cele mai mari audiențe, expresie a câtă cultură au cei care urmăresc elucubrațiile zilnice! România, una dintre puținele țări în care, deși nu există, Opoziția este mai criticată decât Puterea. De la Avocatul Poporului la aleșii poporului toată lumea apără Guvernul într-un efort conjugat de promovare a nesimțirii ca lege fundamentală!

A ajuns Gâgă, mai cunoscut sub pseudonimul Ponta, candidatul perfect și normal. Într-o țară care din leagăn cultural se transformă tot mai mult într-un deșert al disperării, șobolanul afișează o detașare studiată față de toate acuzele care i se întâmplă și nici măcar nu se mai străduiește să-și disimuleze aroganța și disprețul. În opoziție, Iohannis e mai plicisit de el însuși decât suntem noi de niște alegeri inutile. După ce a rupt din umăr mâna întinsă de Antonescu se dovedesște incapabil să gestioneze o situație mai mult decât favorabilă. În mod normal ar trebui să facă parte din echipa de campanie a lui Ponta și nici așa nu și-ar justifica lipsa de reacție sau discursul idiot și insipid. Ce-i drept sprijinul pe care îl primește de la cei care ar trebui să-l consilieze strălucește prin absență. Cu Orban, Gorghiu și Voicu nu ajunge nici președintele unei asociații de locatari! Dacă speranța se limitează la Tăriceanu sau Macovei iar alternativele sunt Meleșcanu sau Udrea atunci foarte bine putea candida și Geo Universalu’.

Știu, este atitudine lipsită de patriotism să critici în cuvinte care pot ușor aluneca în generalități, dar îmi vine tot mai greu să mă feresc de ele când găsesc tot mai puțini români dispuși să trăiască în România! Constat cât de bogată trebuie să fi fost țara asta dacă după războaie și fanarioți încă mai are resurse. Singura diferență, de la 1564 la 2014, în România, este doar mizeria electorală, care se întâmplă întru prostirea și mai profundă a unei majorități oricum incapabilă de reacție, dar care se bucură cretin de democrație! Nicio diferență între birurilor iobagilor și taxele/ impozitele noastre, cum iarăși nu este diferență între Lăpușneanu și Ponta! Contează mai puțin prețul, esențial este să domnească!

Am momente, tot mai dese, în care încep să cred că nu conducătorii sunt de vină! De vină este majoritatea! Poate că “somnul rațiunii naște monștri”, dar în mod cert somnul națiunii naște 14 candidați de un grotesc perfect! Până la urmă avem ce merităm pentru indiferența și indolența cu care ne cultivăm nepăsarea!

 

 

Advertisements
This entry was posted in democratia tribala. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s